A szellemi tulajdon világnapja - 2011

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, valamint eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, így tisztelegve az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt.
Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi hatóságai - csakúgy, mint a

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

- korábbi nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal - változatos programokkal, rendezvényekkel, akciókkal és kezdeményezésekkel valósították meg közösen vállalt célkitűzésüket: az alkotóerő reflektorfénybe állítását, a szellemi tulajdon oltalma népszerűsítését és fáradságos művelésének társadalmi figyelemmel való elismerését. Az MSZH kezdetektől fogva célul tűzte ki az ars és a techné összekapcsolását a magyar művészeti és technológiai kultúra örökségének ápolásában, közvetítésében és védelmében jeleskedő intézmények előtti tisztelgéssel - az ugyancsak 2000-ben alapított Millenniumi Díjával.
Az emberi alkotó tevékenység egyaránt hajtóereje a haladásnak a tudományban, az üzleti életben, a technológiában és a művészetekben - azaz az ember minden emberi törekvésében. E korlátlan erőforrás felismerése, fejlesztése és gazdasági tőkeként való hasznosítása kulcsfontosságú korunk világában ahhoz, hogy javíthassunk az emberi élet minőségén.
A világnap budapesti ünnepségén,

2011. április 26-án, az MTA Zenetudományi Intézetében

adta át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke a 2011. évi Millenniumi Díjakat. A díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke alapította a magyar millennium évében a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére.
Az eseményt köszöntötte Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója és Roska Tamás akadémikus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékán emeritusa.

 

 

A Millenniumi Díj kitüntetettjei 2011-ben

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

Typotex Elektronikus Kiadó

77 Elektronika Kft.

2011/04/26